Pukeutumisetiketti

Myymälämme asiantunteva henkilökunta opastaa Sinua myös pukeutumisen etiketeissä. Tässä on muutamia hyviä muistisääntöjä.

Kutsukortissa lukee frakki tai juhlapuku

Nainen valitsee ylleen juhlamekon joka on täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen tai olkaimeton puku. Poikkeuksena ovat akateemiset päiväjuhlat, jossa puvun on oltava pitkähihainen. Kenkien tulee olla sirot, avonaiset juhlakengät.
Laukku on sitä juhlavampi mitä pienempi se on. Kirjekuorimalli erittäin hyvä. Hansikkaat ovat kyynärpään yli ulottuvat. Korut ovat juhlavia arvokoruja tai strassista tai lasista valmistettuja juhlavia koruja. Päällysvaatteista suotavia ovat turkki, stoola, juhlaviitta tai muuten juhlava takki. Ei rannekelloa ja kunniamerkit alkuperäisessä koossa.

Kutsukortissa lukee smokki tai tumma puku

Naisen juhlapuku voi olla yksimittainen tai kaksiosainen täyspitkä,
nilkkapituinen tai polvipituinen puku tai juhlava housupuku.
Kenkien tulee olla sirokorkoiset ja juhlavat.
Laukun tulee myös olla juhlava ja pienikokoinen.
Korut voivat olla aitoja tai pukukoruja.
Muoti käsineistä vaihtuu vuosittain ja ne eivät ei ole pakollista käyttää.
Päällysvaatteena käy iltapuvun tyylin mukainen juhlava takki, viitta tai talvella turkkia.

Kutsukortissa lukee arkipuku

englantilainen_solmioMies käyttää oikeaoppisesti asustettua pukua silloin, kun kutsukortissa mainitaan arkipuku. Perinteiset arkipuvun värit ovat harmaa ja sininen. Tyylikkäimmillään puku on ohutta, laadukasta villaa. Pukuja valmistetaan myös muista ohuista ja vilpoisista kankaista. Puvuntakki pidetään virallisissa tilaisuuksissa aina päällä kesälläkin. Jos takki riisutaan, isäntä tekee sen ensin.
Puvun takki voi olla joko yksi- tai kaksinappirivinen.
Puvun housujen on aina noustava vyötärölle. Euroopassa lahje laskostuu kevyesti kengän päälle, amerikkalaiset jättävät lahkeet lyhyemmiksi, jolloin ne jäävät suoriksi myös edestä.
Naisen vierailupuku voi olla hienostunut leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai elegantti housuasu. Arkipuku ei siis tarkoita farkkuja.

Häät

Häissä vieraiden pukeutuminen noudattelee hääparin pukeutumista. Naisvieraan ei ole sopivaa pukeutua kokovalkoiseen. Hääpari on juhlan keskipiste joten huomiota ei tule varastaa heiltä erikoisella pukeutumisella.
Sulhasen puku on tumma puku, valkoinen paita ja taskuliina ja hillitty solmio. Mies voi myös käyttää sakettia, joka on yleinen sulhasen asu tänä päivänä tai frakkia, jolloin bestman sekä morsiamen ja sulhasen isät pukeutuvat samoin.

Surutilaisuudet

Surutilaisuuksiin pukeutuessa tulee kunnioittaa vainajan ja omaisten tahtoa. Yleisesti ottaen hautajaisissa pukeudutaan tummansävyisiin vaatteisiin. Mitä läheisempi sukulainen, sen tiukempi on pukeutumisetiketti.
Miehet pukeutuvat tummaan pukuun, valkoiseen paitaan ja mustaan tai hillittyyn solmioon. Huomiota herättäviä koruja ja vaatteita tulee välttää.