Pukeutumisetiketti

Ota yhteyttä

Pukeutumisetiketti

juhlaan ja työhön!

Pukeutumisetiketit aiheuttavat usein päänvaivaa. Mitä mikäkin termi tarkoittaa ja kuinka paljon kukin etiketti antaa varaa sooloiluun. Kokosimme avuksesi yleisimmin käytetyt etiketit niin, että osaat pukeutua asiaankuuluvasti niin juhlaan kuin työhönkin.

Jos vielä näidenkin jälkeen on olo, että kaipaat apua, tule ihmeessä paikan päälle myymäläämme, jossa asiantuntevat myyjämme osaavat pukea sinut tilaisuuteen kuin tilaisuuteen!


JUHLAETIKETTI

Juhliin valmistautuminen tai tiettyyn tilaisuuteen pukeutuminen ovat parhaimmillaan ihana osa juhlaa. Pahimmillaan juhlapukeutuminen ja pukukoodit voivat kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä.

Näillä pukeutumisetiketin vinkeillä et voi kuitenkaan muuta kuin onnistua!

Yksinkertaisimmillaan kutsukortissa mainittu pukukoodi kertoo, miten juhlaan on toivottavaa pukeutua. Kuitenkin myös kellonaika, juhlan luonne ja isäntäparin pukeutuminen antavat vihiä sopivasta pukeutumisesta. Tilaisuuteen sopiva pukeutuminen onkin oiva kunnianosoitus myös juhlan järjestäjiä kohtaan. Tärkeää on myös huomioida, että naisen ja miehen pukukoodit kulkevat käsi kädessä: miehen pukeutuminen määrittää myös naisen pukeutumista.

Muistathan, että juhlapukeutumista ei kannata ottaa liian vakavasti. Etiketit ovat helpottamassa, eivät vaikeuttamassa! Kauniin juhla-asun ja asusteiden lisäksi parhaiten pukee hymy ja ilolla puetut vaatteet!


FRAKKI

Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa.

Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen tulee pukeutua juhlapukuun. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: Juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä. Nyrkkisääntönä on, että vain kengän kärki vilkkuu, kun taas iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku. Kirjekuori –tyylinen hihnaton iltalaukku ja juhlashaali tai stoola kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Kun kutsussa lukee pukukoodina iltapuku, tarkoittaa tämä juurikin tätä pukukoodia eli miehellä frakkia ja naisella juhlapukua.

SAKETTI

Sakettia käytetään miehen hääasuna ja päivän juhlapukuna ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketissa takin väri on harmaa tai musta, ja housut ovat mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käytetään solmiota tai huivimaista plastronia. Kun mies pukeutuu sakettiin, naisen asun tulee olla täyspitkä, juhlavasta kankaasta valmistettu juhlapuku.

SMOKKI

Smokkia puolestaan käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Smokki on useimmiten musta, mutta se voi myös olla valkoinen tai sininen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokin kanssa puetaan valkoinen paita, solmuke, sekä leveä silkkivyö tai liivi.


TUMMA PUKU & COCKTAIL

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Tumma puku onkin etikettinä kaikkein käytetyin ja sen myötä sen merkityskin on alkanut hieman arkistumaan.

Pukukoodi tumma puku, tarkoittaa mustaa tai muuta tummansävyistä pukua. Oikeaoppisesti ajateltuna tumma puku on hyvin perinteisen mallinen ja pitää sisällään valkoisen kauluspaidan ja hillityn väriset asusteet. Naisilla vastavuoroisesti pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Iltapuku voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan asun arvokkuus säilyy.

Joskus tumman puvun sijaan tarkoitetaan ennemminkin cocktailasua, sillä se on tummasta puvusta hieman arkisempi versio. Kun puhutaan cocktail –tilaisuudesta mies voi pukeutua tummaan pukuun tai irtotakkiin ja nainen puolestaan cocktail-henkiseen mekkoon. Naisille cocktailasun koodi on selkeämpi, sillä cocktailmekko on lyhyt ja usein tumma. Näihin tilaisuuksiin voi kaivaa esiin sen vaatekaapin luottoasun: pikkumustan! Miehet puolestaan voivat ajatella yksinkertaisesti näin: pukeudu juhlavammin kuin arkipukuun pukeuduttaessa mutta älä ihan niin juhlavasti kuin tumman puvun kanssa. Jos vaatekaapista jo tumma puku löytyy, sen voi tässä tilanteessa asustaa vaalealla kauluspaidalla ja värillisellä solmiolla.

SMART CASUAL

Smart Casual – astetta arkista asiallisempi

Smart Casual on paljon käytetty pukukoodi niin juhlassa kuin työelämässäkin. Se toimii hyvin vapaammissa tilaisuuksissa, joissa siisti olemus on plussaa; ystävän tupaantuliaiset, illallinen työporukan kesken tai vaikka treffit kaupungilla. Smart casual toimii monessa!

Pukukoodi viestittää yksinkertaisuudessaan rennommasta pukeutumisesta, mutta sen ei kannata antaa huijata. Sillä se ei kuitenkaan tarkoita farkkuja tai sporttivaatteita, vaikka niihin pukeutuminen niin kovin mukavaa onkin. Toki tämä toimii myös toiseen suuntaan: liika juhlallisuus, kuten kimalteet ja läpikuultavat kankaat ovat poissuljettuja.

Pukeutuminen on siis rentoa, mutta kuitenkin siistiä ja edustavaa. Nämä asiat huomioiden pukukoodi antaa paljon liikkumatilaa ja sallii persoonallisetkin pukeutujat.

Smart casual tarkoittaa rentoa, mutta kuitenkin siistiä, hieman arkiasua juhlavampaa asua. Koodia voidaan käyttää esimerkiksi perheen tai työpaikan juhlissa ja sen omaksunut voi hyödyntää sitä esimerkiksi työhaastatteluun mennessä.

Smart Casual on käytössä myös useilla työpaikoilla. Pukeutumistyyliin on paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka tulee huomioida, kuten tilaisuuden luonne, paikka ja aika, jopa ammattikunta. Luovilla aloilla, kuten mainosalalla, arkinen työpukeutuminen on sallivampaa ja hieman rennompaa kuin esimerkiksi vaikkapa pankki- ja vakuutusalalla. Kurkkaa työpaikalla ympärillesi, se antaa hyvää viitettä siitä, millainen pukeutumiskoodi alalla on käytössä!

Naisen Smart Casual asu voisi esimerkiksi olla siisti mekko tilanteeseen sopivine asusteineen tai hame yhdistettynä ohueen neuleeseen. Myös siistit paitapuserot, suorat housut ja jakut ovat monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä.

Miehillä Smart Casual -pukeutuminen kulminoituu yhteen asiaan: solmio pois kaulasta. Irtotakki ja housut yhdistelmä on toimiva, mutta myös neulepaidat yhdistettynä chinoihin tai suoriin housuihin toimii oikein hyvin.


PUKEUTUMISETIKETTI TYÖPAIKOILLA

Mitä ihmettä tarkoittaa business formal?

Etiketeissä käytettävät sanat saavat helposti hätäisimmät paniikkiin, mutta ei huolta – kyse ei ole sen ihmeellisemmästä asiasta kuin siististä ja asiallisesta pukeutumisesta. Ota koodikieli haltuun myös työpukeutumisen puolella, niin osaat pukeutua seuraavan kerran niin palaveriin kuin edustustilanteisiinkin!

Jos lisävinkit työpukeutumiseen kelpaavat, käy kurkkaamassa juttumme naisten työpukeutumisesta!


Business Formal

Business Formal – siistin arkipukeutumisen koodisana

Business formal -pukukoodilla tarkoitetaan niin sanottua virallista ja siistiä arkipukeutumista, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamisiin, kokouksiin ja palavereihin.

Asuksi sopii tilanteen luonteesta riippuen esimerkiksi hame yhdistettynä kauluspaitaan tai siistin toppiin ja bleiseriin, mutta myös yksinkertaisen tyylikäs mekko toimii loistavasti.

Korkokengillä saa tehtyä helposti arkisesta kokonaisuudesta juhlavamman. Punaisen huulipunan tai statement-korvakorujen voimaa ei myöskään kannata aliarvioida silloin, kun haluat tuoda tyyliisi ripauksen enemmän särmää ja naisellista asennetta. Vaikka look on asiallinen ja formaali, ei sen tarvitse olla väritön tai tylsä!

Tervetuloa ostoksille!